Training 'Grip op angst in organisaties'

Max 15 deelnemers | Trainer: Peter Fijbes | Open inschrijving & Incompany 

 

Tijdens de training krijg je concrete tips en handvatten hoe u binnen de organisatie angst herkent, bestrijdt, analyseert en bespreekbaar maakt.

☑️ Wat de emotie angst met mensen en organisaties doet;
☑️ Waarom mensen bang worden in organisaties;
☑️ Wat een angstcultuur nu echt is;
☑️ Een structuur/methodiek om angst te kunnen herkennen;
☑️ Vele praktijkvoorbeelden van de trainer én de andere deelnemers;
☑️ Angst & jouw rol in de organisatie: wat je wel en niet kunt doen.

Deze training is geaccrediteerd voor:

 • VertrouwenspersonenLandelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen
 • Bedrijfsmaatschappelijk Werkers – Registerplein via PE-Online

Deze training is daarnaast zeer geschikt voor:

 • HR-functionarissen & organisatie-adviseurs
 • Ondernemingsraden & medezeggenschap

Schrijf je nu in!

Na inschrijving ben je verzekerd van jouw plekje in de training!

Op deze training zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Trainingsinhoud

Grip krijgen op iets wat zo ongrijpbaar lijkt?
Met deze eendaagse training Grip op Angst in organisaties krijg je concrete handvatten en methodieken om angst in organisaties te herkennen en een begin te maken met het oplossen ervan.

Is er sprake van een angstcultuur, of speelt er iets anders?
Aan de hand van de Quickscan Angstcultuur vorm je een beeld van de kenmerken van jouw organisatie(onderdeel) en inventariseer je of er sprake kan zijn van een angstcultuur en/of het risico dater is op het ontstaan ervan.

Waarom voelen mensen angst in organisaties, en is dat altijd ongezond?
Op die (en andere) vragen krijg je antwoord tijdens de training. Met een combinatie van theorie en praktijkvoorbeelden leer je de verschillende kanten van angst in organisaties kennen; van een gezonde emotie tot angst die disfunctioneel en soms zelf destructief wordt.

Weten wat jij kan doen vanuit jouw rol in de organisatie?
Angst in beeld krijgen is een belangrijke eerste stap, en het aanpakken een belangrijk vervolg. Tijdens deze training leer je hoe je vanuit jouw rol angst kan (helpen) verminderen. Maar er is ook aandacht voor de beperkingen die je tegen kan komen en wat je kunt doen als je vastloopt in je eigen organisatie.

Deze training wordt gegeven door Peter Fijbes
Peter is adviseur en trainer op het gebied van gezonde samenwerking en cultuur op de werkvloer. Hij is auteur van het boek Angstcultuur: krijg grip op angst in organisaties.

Bewijs van Deelname
Alle deelnemers ontvangen na de training een (digitaal) bewijs van deelname.

Zowel via open inschrijving als incompany te volgen
Je kunt je inschrijven voor de trainingsdagen die wij zelf organiseren. Daarnaast kun je de training ook incompany boeken. We kunnen je dan een aantrekkelijk, gereduceerd tarief bieden!

Boek cadeau!
Alle deelnemers van de training Grip op Angst in Organisaties ontvangen het boek Angstcultuur: krijg grip op angst in organisaties op de trainingsdag.

kisspng-customer-review-icon-voice-bubble-5a7640932130b3.310963581517699219136

“We hebben met een aantal intervisiegroepen de training ‘Grip op angst’ gevolgd. Deze training heeft mij en mijn collega vertrouwenspersonen concrete handvaten gegeven hoe je oog kunt hebben voor angstcultuur en welke taal je daarvoor kunt gebruiken om het bespreekbaar te maken met het bestuur van een organisatie. Ik beveel deze training van harte aan.”

Cora Wielenga – Directeur van het Nederlands Compliance Instituut en vertrouwenspersoon

Inhoud van de training

Alles wat je moet weten

Met deze training heb je de kennis in handen om eventuele veiligheids- en vertrouwensproblematiek in je organisatie zichtbaar en tastbaar te maken. Tijdens de training leer je meer dan handige lijstjes en methodieken maar gaan verder: we nemen je mee in de achterliggende theorie en begrippen.

Handvatten & concrete tips

Tijdens de training krijg je concrete tips en handvatten hoe je binnen de organisatie angst herkent, bestrijdt, analyseert en bespreekbaar maakt. Kortom: een praktische insteek én een theoretisch fundament.

Persoonlijke inbreng

Naast de theorie en praktijk vanuit ons is er tijdens de training voldoende ruimte voor persoonlijke inbreng, praktijkvoorbeelden en casuïstiek. Bovendien is de trainer ook beschikbaar om observaties en actiepunten 1- op- 1 te bespreken.

Trainer: Peter Fijbes

De ééndaagse training: Grip op angst in organisaties wordt verzorgd door Peter Fijbes. Naast trainer is hij ook werkzaam als organisatieadviseur en teamconsultant voor bedrijven, overheid en politieke partijen.

Peter richt zich op het ondersteunen van organisaties en teams in hun samenwerking en probeert een bijdrage te leveren aan een effectief werkklimaat waarin voor angst en wantrouwen geen plaats is. Kenmerkend is zijn persoonlijke, betrokken en interactieve trainingsstijl. In mei 2017 verscheen van zijn hand het boek “Angstcultuur, krijg grip op angst in organisaties”, dat de top 15 op managementboek.nl behaalde.

Boek: Angst cultuur - Peter Fijbes

Volledige inhoud

Tijdens deze training leer je de volgende dingen:

 • Wat de emotie angst met mensen en organisaties doet;
 • Waarom mensen bang worden in organisaties;
 • Wat een angstcultuur nu echt is;
 • Hoe angst onderdeel wordt van de organisatiecultuur;
 • Een structuur/methodiek om angst te kunnen herkennen
 • De 3 bronnen van angst
 • De 4 typen angst in organisaties
 • De 2 bliksemafleiders om angst te voorkomen;
 • Vele praktijkvoorbeelden van de trainer én de andere deelnemers;
 • Angst & jouw rol in de organisatie: wat je wel en niet kunt doen.

Kortom: een eendaagse mix van theorie en praktijk waar je vervolgens in je dagelijkse werk je voordeel mee kan doen. Daarnaast is er ruimte voor het delen van eigen casuïstiek!

kisspng-customer-review-icon-voice-bubble-5a7640932130b3.310963581517699219136

“Op basis van feitelijke kennis en onderzoek is angstcultuur voor mij concreet gemaakt in termen van wat is het, hoe komt het en wat je er aan kunt doen”

Theo de Bruyn – externe vertrouwenspersoon

Opbouw van de dag

De training is opgebouwd uit de volgende onderdelen.

Ochtend

Introductie en persoonlijke leervragen
De deelnemers leren elkaar en de trainer kennen en kunnen gelijk aangeven welke (brandende) vragen zij over angst en angstcultuur hebben. De trainer kan houdt vervolgens tijdens de rest van de dag de persoonlijke leervragen in het oog en probeert deze allemaal te beantwoorden.

Anatomie van de emotie
Het theoretisch fundament; waarom worden mensen bang in organisaties? Wat is de definitie van een angstcultuur? Is angst altijd ongezond? En hoe wordt angst onderdeel van de organisatiecultuur? Die (en méér) vragen staan centraal tijdens dit deel van de training die als doel heeft om meer te bieden dan handige lijstjes en best practises.

Middag

Angst herkennen in de praktijk
Aan de hand van de Quickscan en de structuur van de 3 bronnen, de 4 angsten en de 2 bliksemafleiders krijg je een praktische methodiek aangereikt om angst te herkennen, te beschrijven en te rapporteren. Deze pas je ook gelijk toe op een eigen gekozen organisatie-onderdeel zodat theorie gelijk aan praktijk verbonden wordt!

Angst aanpakken
Hoe pak je (de negatieve effecten van) angst in organisaties effectief aan? In dit laatste onderdeel krijg  je concrete tips, adviezen en een gespreksmethodiek waarmee je direct aan de slag kan gaan. Ook komen de kansen én beperkingen van jouw rol ter sprake en verken je wanneer jij moet doorverwijzen of escaleren naar een ander.

Afsluiting en evaluatie
De training wordt afgesloten door de leervragen die de deelnemers aan het begin van de dag hebben geformuleerd er bij te pakken en te checken of alle vragen zijn beantwoord. Natuurlijk word je ook gevraagd de sessie te evalueren. Jouw mening, tips en feedback waarderen wij enorm!

kisspng-customer-review-icon-voice-bubble-5a7640932130b3.310963581517699219136

“Ik vond de training erg waardevol. Ik heb praktische tips gekregen en vind Peter een prettige spreker. Hij voelt goed aan wat de groep wilt en anticipeert daar uitstekend op.”

Wendy Haarlem

Wil je de informatie als PDF ontvangen?

Op je gemak alle informatie teruglezen? Vraag dan hieronder een PDF aan met informatie over de training. Dan ontvang je een e-mail met een pdf brochure waar alle informatie onder elkaar staat voor je.

Heb je hier nog vragen over? Neem gerust contact met ons op via secretariaat[@]fijbes.nl.

Schrijf je nu in!

Informatie Training: Grip op angst

Trainingsdata

 • Open Inschrijving
  • 19 september 2024
  • 20 november 2024
  • 30 januari 2025
 • Incompany (datum op uw aanvraag)

Duur: 1 trainingsdag van 09:30 (inloop vanaf 09:15 uur) tot 17:00 uur
Groepsgrootte: 6 tot 15 deelnemers
Aantal accreditatieuren BNS (VP):
9 uren

Open inschrijving:
Locatie: Ede
Prijs: € 485 exclusief btw