Presteren als belangrijkste drijfveer

Doelen halen, voortgang boeken, nieuwe dingen leren, de lat steeds hoger leggen; dat zijn zaken die jou het meest inspireren. Met andere woorden: de drang om te presteren is jouw grootste drijfveer!

Ben je op een andere manier op deze pagina terecht gekomen? Klik dan hier om de test alsnog te doen.

Iets gedaan krijgen

Werk is er om te doen. Grenzen zijn er om te verleggen. Doelen zijn er om te behalen. Mensen, zoals jij, die presteren als drijfveer hebben genieten ervan om te zien dat ze er toe doen. Dat ze het verschil kunnen maken. Voor de organisatie, voor anderen én voor zichzelf.

Erkenning voor wat je hebt bereikt is prettig, maar niet altijd nodig. Of jij behaald hebt wat jij zelf wil bereiken is eigenlijk net zo belangrijk! Daar heb je anderen niet voor nodig. Maar een compliment op zijn tijd kan geen kwaad natuurlijk.

Voortgang geeft energie

Dat denkbeeldige balkje van 10% naar 30% brengen; dát geeft energie. Aan het einde van de dag kunnen zeggen dat je nu verder bent dan gisteren is essentieel om tevreden terug te kunnen kijken. Gelukkig zie je ook overal de mogelijkheden tot verbetering. En niet alleen op je werk, ook in je privéleven wil je graag groeien.

Valkuil: boosheid en frustratie

Als presteren jouw drijfveer is, dan kunnen trage, ongemotiveerde mensen het bloed onder jouw nagels vandaan halen. Of mensen die het liever gezellig hebben dan écht wat doen. Als je merkt dat anderen (of de organisatie) jou vertragen kan je daar nog wel eens boos of gefrustreerd over raken. Je omgeving wordt telkens een grotere hinderpaal die je niet weg kan nemen. Het risico voor jou is dat je daardoor gedemotiveerd raakt en anderen, door je frustraties te uiten in het harnas jaagt.

Kort samengevat

Kortom, alles wat hierboven geschreven staat kun je kort samenvatten in dit lijstje:

  • Doelen halen geeft jou energie;
  • Voortgang boeken is motiverend;
  • Je bent goed in staat jezelf te motiveren;
  • Als anderen niet meewerken, dan kan dit tot boosheid en frustratie leiden.

Andere drijfveren

Macht is één van de drie grote drijfveren van mensen op het werk. Dit zijn de andere twee.

Relatiesenergie krijgen van teamcohesie, goede sfeer en sterke relaties
Machtenergie krijgen van invloed, zeggenschap en leiderschap