Macht als belangrijkste drijfveer

Macht hebben, behouden en vergroten is jouw grootste drijfveer. Dat blijkt uit de test die je zojuist hebt ingevuld. Allereerst, schrik niet van de term macht, het is soms een onpopulaire term, maar dat is niet altijd terecht. Macht heeft alles te maken met het kunnen én mogen beïnvloeden van anderen. 

Ben je op een andere manier op deze pagina terecht gekomen? Klik dan hier om de test alsnog te doen.

Invloed hebben

Wie droomt er niet van om als voorbeeld te dienen? Om invloed te hebben op anderen, en het liefst op een positieve manier? Jij waarschijnlijk wel. Macht staat namelijk niet op zichzelf, want wat kun je er eigenlijk mee? Precies: invloed uitoefenen. Op anderen, op de organisatie, op klanten, op de omzet; eigenlijk maakt het niet uit. Als je bij machte bent om het verschil te maken, dan heb je dus macht (en daarmee invloed).

Macht geeft energie

Mensen (zoals jij) die energie krijgen van macht/ invloed; houden ervan om terug te zien dat zij het verschil kunnen maken. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Door middel van goed werk en goede suggesties verdien je status. Dat kan een officiële status zijn, of meer een imago, dat maakt niet uit.

Er komt nog iets bij: je krijgt ook energie van leiderschap. Weten dat jij de lakens mag uitdelen maakt het werk interessant, maar soms ook stressvol. Jij durft de verantwoordelijkheid te nemen voor een team, afdeling of zelfs een hele organisatie. Het is trouwens meer dan durven: het geeft energie om alles te kunnen besturen, beïnvloeden en te controleren.

Valkuil: micromanagen

Als macht jouw drijfveer is, let dan goed op! Je behoefte aan zeggenschap en controle kan leiden tot micromanagen. En dat heeft vervelende gevolgen voor jou én voor anderen. Leiderschap betekent namelijk ook dat je anderen moet kunnen vertrouwen. Als jouw controledrang ten koste gaat van de eigen vrijheid/ beslissingsruimte van anderen dan zul je draagvlak verliezen! Door micromanagen jaag je mensen tegen je in het harnas en daar krijg je minder invloed door.

Kort samengevat

Kortom, alles wat hierboven geschreven staat kun je kort samenvatten in dit lijstje:

  • Macht is een middel: het geeft je invloed
  • Je neemt graag de verantwoordelijkheid
  • Controle hebben en aansturen geeft energie
  • Let op: als je té veel gaat controleren word je een micromanager

Andere drijfveren

Macht is één van de drie grote drijfveren van mensen op het werk. Dit zijn de andere twee.

Relatiesenergie krijgen van teamcohesie, goede sfeer en sterke relaties
Presterenenergie krijgen van het stellen én halen van doelen/ targets