16 januari 2018

In de Media

Angstcultuur herkennen

Oktober 2024 – Wekelijks verschijnen er artikelen over vermeende angst- culturen bij allerlei organisaties. Bij de overheid, in de culturele sector en in de financiële dienstverlening; overal lijken de angstculturen massaal aan het licht te komen. Maar daarbij past een dosis gezonde scepsis: is het niet eigenlijk een modeterm? Of is het voor veel mensen een bittere realiteit? Het antwoord ligt ergens in het midden.

Lees de berichtgeving hierover op Rendement (of als pdf).

Expert: ‘We moeten uitkijken dat een angstcultuur niet als een KNMI-alert wordt’

24 maart 2024 – Een angstcultuur bij The Voice, bij De Wereld Draait Door, bij Etos, bij vliegtuigmaatschappijen en nu ook in het Amsterdam UMC. Je zou bijna denken: waar niet? In gesprek met Peter Fijbes, auteur van het boek Angstcultuur, over het fenomeen.

Lees de berichtgeving hierover op Linda.nl (of als pdf).

De aanspreek-paradox

December 2023 – Organisaties waarin mensen zich uitspreken én anderen aanspreken, wapenen zich tegen ongewenste omgangsvormen en het ontstaan van een giftig werk- klimaat. Maar de oproep om open te zijn en je uit te spreken is niet altijd zo onschuldig als het lijkt en kan soms meer schaden dan goed doen.

Hier vindt u de pdf van het blad ‘De Compliance Officer’ (pagina 40 t/m 43).

Grensoverschrijdende dopen

15 oktober 2023 – Sinds de zaak-Sanda Dia krijgen studentendopen veel publieke belangstelling. Ook in onze buurlanden heeft het woord ‘doop’, ‘ontgroening’ of ‘bizutage’ intussen een negatieve connotatie gekregen.
‘De echte oplossing schuilt in een fundamentele andere kijk op het doopritueel’ aldus Peter Fijbes, trainer studentenorganisaties

Lees de berichtgeving hierover op veto.be (of als pdf).

Berichtgeving omtrent onderzoek bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB)

Op 31 maart 2022 heeft de KNHB besloten om de uitkomsten van het door ons uitgevoerde onderzoek openbaar te maken. 

Lees de berichtgeving hierover op nos.nl (of als pdf), AD.nl (of als pdf) of op de website hockey.nl.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: de schaamte begint te overheersen

12 februari 2022 – Seksueel wangedrag: De aftocht van mannen wegens seksueel wangedrag leidt tot damage control, maar een cultuuromslag lijkt ook ophanden.

Hier vindt u de online versie van het artikel

Berichtgeving omtrent onderzoek bij de Nederlandse Triathlon Bond (NTB)

Op 9 november 2021 heeft de NTB besloten om de uitkomsten van het door ons uitgevoerde onderzoek openbaar te maken.

Lees de berichtgeving hierover op trouw.nl, NOS.nl (of als pdf) of De Telegraaf (of als pdf).

Het ziekenhuis wil liever niet dat arts corona relativeert – NRC Handelsblad

26 november 2020 – Peter Fijbes is geïnterviewd door NRC voor een artikel over het grijze gebied tussen de vrijheid van meningsuiting en de verantwoordelijkheid van een werknemer naar zijn werkgever. Mag je zomaar alles verkondigen in het publieke debat, of zijn er grenzen waar een werkgever je aan mag houden?

“Organisatieadviseur Fijbes vindt dat werkgevers niet meteen moeten dreigen met sancties tegen dergelijke medewerkers. „Je kunt beter met zo’n medewerker in overleg treden. Leg uit waar je mee zit en maak afspraken met elkaar: je mag je mening uiten, maar maak wel duidelijk dat het je persoonlijke mening is, niet die van je werkgever. Zo moet je samen een middenweg proberen te vinden tussen de publieke vrijheden en de verantwoordelijkheid die iemand heeft naar zijn werkgever toe.”

Hier vindt u de online versie van het artikel

Management by terror; angstcultuur kent vele vormen

22 oktober 2020 – Coverartikel bij vakblad Binnenlands Bestuur over Angstcultuur; mede gebaseerd op een interview met Peter Fijbes en zijn boek ‘angstcultuur: krijg grip op angst in organisaties.’

‘Niets is complexer dan organisaties die gegrepen zijn door angst, wantrouwen en woede’, schrijft teamtrainer en organisatieadviseur Peter Fijbes in zijn boek ‘Angstcultuur’. Razend actueel, want een economische crisis vergroot de kans erop.

Hier vindt u de online versie van het artikel
Hier treft u de PDF van de drukversie van het artikel

Angst als perverse prikkel; angstcultuur schaadt productiviteit

15 september 2020 – Angst is een gezonde emotie. Maar een angstcultuur in een organisatie is niet gezond. Want dan vertonen mensen bepaald gedrag uit angst voor ongunstige consequenties. Zoals ontslag of demotie. Vaak ook is
de dreiging subtieler. Zo’n angstcultuur brengt grote risico’s met zich mee. Wat kunt u ertegen doen?

Peter Fijbes schreef een artikel voor ARBO, het vakblad over gezond en veilig werken.
Hier vindt u de versie voor website ARBO-Online.

Logo - NPO Radio 1

Ruzie met je baas, hoe los je dat op?

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf werknemers een moeizame werkrelatie heeft met zijn of haar leidinggevende. Dit geeft regelmatig onenigheid op de werkvloer. Peter Fijbes, consultant en auteur van het boek Angscultuur, geeft tips hoe je die relatie kunt verbeteren. Beluister het fragment.

Logo FunX

Wat te doen als je ruzie hebt met je baas

Ruzie met je baas, je hebt het vast weleens meegemaakt. Hoe ga je daarna met elkaar om? Peter Fijbes, consultant en auteur van het boek Angstcultuur, vertelt wat jij kunt doen. Beluister het fragment. 

Logo - AD

Meer dan de helft heeft weleens ruzie met de baas

Eén op de vijf werknemers heeft een slechte band met zijn of haar leidinggevende en dat leidt regelmatig tot onenigheid op de werkvloer. Peter Fijbes vertelt hoe je die relatie kunt verbeteren. Lees meer. 

#MeToo-gedoe op de werkvloer

Voor een artikel op de economie-pagina van de Volkskrant werd Peter Fijbes geïnterviewd over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Bang voor de baas: hoe erg is dat eigenlijk?

Ochtendkrant Metro interviewde Peter Fijbes over de ernst van het bestaan van angstcultuur in organisaties. De krant wist hem te vinden naar aanleiding van de publicatie van zijn boek ‘Angstcultuur’.

Hier vindt u het artikel.

#MeToo op de werkvloer: ‘Een zakenlunch of drankje aan de bar durven mannen bijna niet meer aan’

Op Volkskrant.nl plus verscheen een artikel over #metoo op de werkvloer. Peter Fijbes werd hiervoor geïnterviewd. Een verkorte versie van dit artikel verscheen een dag later in de papieren Volkskrant. Lees het artikel.

Bange mannen op de werkvloer

Als mannen door de #MeToo-discussie vrouwen gaan mijden, kan dat negatief gaan uitpakken voor de carrièrekansen van vrouwen. Mannen die vrouwen krampachtig mijden, vrouwen die daardoor worden buitengesloten: is dat het effect van #MeToo op het werk? Seksueel grensoverschrijdend gedrag blijkt nog niet overal bespreekbaar. Lees het artikel. 

Geen plek voor kritiek // Werken in een angstcultuur

In een groot artikel besteedde NRC aandacht aan angstcultuur op het werk, naar aanleiding van de meldingen van een oud SP’er en een politieagent. Peter Fijbes werd voor dit stuk uitgebreid geïnterviewd en geciteerd. Lees het artikel.

Bang voor je baas

Peter Fijbes werd samen met Damian Denys geïnterviewd voor een achtergrondartikel in Pyschologie Magazine over angst voor je baas. Lees het artikel. 

Waarom werknemers zich niet durven uit te spreken

Intermediar interviewde Peter Fijbes over de angst om kritiek te leveren op het werk en de mogelijke gevolgen die gevreesd worden als mensen zich wél uitspreken. Dit interview is gehouden naar aanleiding van het verschijnen van het boek Angstcultuur. Lees het artikel.

‘Werkgevers hebben niet altijd in de gaten dat ze een onprettige situatie creëren’

BNR Nieuwsradio interviewde Peter Fijbes over zijn verschenen boek Angstcultuur. Naar aanleiding daarvan is tevens een online artikel verschenen. Lees het artikel.

Bang? Een boze baas is slechts deel van het probleem

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek Angstcultuur werd Peter Fijbes uitgebreid geïnterviewd door NRC over (onder andere) de rol van de leidinggevende in angst op de werkvloer, en waarom ‘de boze baas’ niet altijd als enige angstproblematiek veroorzaakt. Lees het artikel.

Interview

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek Angstcultuur werd Peter Fijbes geïnterviewd door Stephan Bouwman en Kimberley Klaver van Q-Music.

Angstcultuur op het werk: het werkt (niet)

Voor het Belgische blad Psychologies werd Peter Fijbes uitgebreid geïnterviewd en geciteerd. Onderwerp is angst op het werk en waarom het lijkt te werken, maar uiteindelijk bijzonder contraproductief en vernietigend is.

Wat als iedereen bang is voor de baas?

MT Magazine besteedde door middel van een interview aandacht aan het verschijnen van het boek ‘Angstcultuur’. Lees verder.

Wie bang is, werkt harder; maar het wordt snel contraproductief

De Belgische krant ‘De Morgen’ besteedde ruim aandacht aan het pas verschenen boek Angstcultuur en de contraproductieve werking hiervan op de werkvloer. Naast een online artikel verscheen een groot stuk in de zaterdagseditie van de krant. Lees het artikel.

Angstcultuur: een erfenis die je kunt weigeren

Van de hand van Alain Hoekstra en Jitse Talsma verscheen een artikel over angstcultuur als buzzword. Peter Fijbes is voor dit stuk om zijn input gevraagd. Lees het artikel.

Gert Late Night

Gert Verhulst nodigde Peter Fijbes uit om tijdens zijn talkshow ‘Gert Late Night’ te gast te zijn om te vertellen over zijn pas verschenen boek Angstcultuur.

Verborgen Dreigementen

Op uitnodiging van Management Site schreef Peter Fijbes een artikel over de verborgen dreigementen die vaak minder goed zichtbaar, hoorbaar en merkbaar zijn op de werkvloer. Lees het artikel.

Zo ga je om met angst en intimidatie op de werkvloer

Voor website De Ondermer werd Peter Fijbes uitgenodigd om een blog te schrijven over angst op de werkvloer en de manier waarop je er als werknemer mee kan omgaan. Lees het artikel.

Krijg grip op angst in organisaties

Voor tijdschrift MD, Management Drives schreef Peter Fijbes een omvangrijk artikel over angst in organisaties; de bronnen, de oorzaken en mogelijke interventies.

Angst: ongrijpbare emotie

Voor het Tijdschrift voor Coaching schreef Peter Fijbes een groot artikel over angst en de wijze waarop organisatiecoaches op een juiste manier kunnen interveniëren bij angstproblematiek.