Gespot! – Het brein van angstige mensen werkt anders (Radio 1)

Het brein van angstige mensen functioneert op een andere manier wanneer zij in een sociaal lastige situatie terecht komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Donders Instituut, gepubliceerd in Nature. Radio 1 besteedde hier vorige week ruim aandacht aan. Onderzoeker Bob Bramson werd geinterviewd over de uitkomsten van zijn onderzoek. 

‘Gespot!’ is een rubriek op onze kennisbank. Het doel: waardevolle producties van deskundigen, wetenschappers, media en anderen onder de aandacht brengen.

Klik op de afbeelding om de video te bekijken op radio1.nl

 

Kort gesteld bleek uit onderzoek in de fMRI-scanner dat het brein van angstig aangelegde personen ‘overprikkeld’ raakt in sociaal lastige situaties. Hierdoor lijkt het erop dat zij minder goed in staat zijn om hun emotionele reacties onder controle te houden. Het onderzoek kan bijdragen aan een betere behandeling van mensen die veel angst hebben. “Uiteindelijk hopen wij dat we therapievormen beter kunnen maken voor angstige mensen, dat is het doel van dit onderzoek. We willen ook kijken of we therapie kunnen verbeteren met bijvoorbeeld hersenstimulatie”, vertelt Bramson in zijn interview met Radio 1.

Meer weten over dit onderwerp?

Het is leuk en zinnig om te lezen/horen over onderzoek via de media. Tegelijk beperkt die berichtgeving zich vaak tot de absolute kern. Daarom delen we graag de onderstaande links zodat je meer kan lezen en leren over dit onderzoek en onderwerp:

  • Publicatie Nature: ‘Anxious individuals shift emotion control from lateral frontal pole to dorsolateral prefrontal cortex’
  • Donders Instituut: meer informatie over het werk van dit instituut
  • Wikipedia: over affectieve neurowetenschap; een betrekkelijk nieuwe wetenschap die veel emotionele theorieen van weleer naar rijk der fabelen verwijst